+30 22730 92450
Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 9:00

Το νησί της Σάμου

Από την Ικαρία απέχει 10 μίλια, ενώ από τη Μικρασιατική ακτή χωρίζεται με δίαυλο πλάτους μόλις 1300 μ.(=επτά στάδια). Το μέγιστο μήκος της νήσου από Δ. προς Α. είναι 26 μίλια και το μέγιστο πλάτος της από Β. προς Ν. είναι 11 μίλια ενώ το μέγιστο υψόμετρο είναι 1443 μ. (κορυφή του όρους Κερκετεύς).

Η δε περίμετρος της ακτογραμμής της φθάνει τα 86 ναυτικά μίλια και η συνολική της επιφάνεια 477 τ.χλμ. Είναι γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας Πυθαγόρα, του αστρονόμου και μαθηματικού Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου και κατά πολλούς του Αισώπου. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Από όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι εκείνο που βρίσκεται κοντινότερα στην Τουρκία, από την οποία τη χωρίζει το Στενό της Μυκάλης (ή ο επταστάδιος πορθμός, στην αρχαιότητα), που στο ύψος του του Ποσειδωνίου έχει πλάτος γύρω στα 750 μέτρα (ελληνικά χωρικά ύδατα). Το νησί, που έχει πληθυσμό 33.814 κατοίκους (απογραφή 2001) έχει πρωτεύουσα την Σάμο ή Βαθύ, με 6.236 κατοίκους, ενώ συμπρωτεύουσα είναι το Καρλόβασι με 5.740. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Άνω Βαθύ (2.025 κ.),η παλιά πρωτεύουσα του νησιού Χώρα, το Πυθαγόρειο (1.327 κ.), οι Μυτιληνιοί (2.340 κ.), ο Μαραθόκαμπος (1.329 κ.), το Κοκκάρι (973 κάτοικοι) και οι Κουμαραδαίοι.

Στη Σάμο βρίσκεται το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που περιγράφηκε από τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα μήκους 1036 μέτρων ανοίχτηκε ταυτόχρονα από τις δυο πλευρές του βουνού και οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον, με ακρίβεια αξιοθαύμαστη για τα τεχνικά μέσα της εποχής.Άλλο σημαντικό αξιοθέατο της Σάμου είναι το Ηραίον. Στα αρχαία χρόνια, ο ναός της Ήρας, το Ηραίον ήταν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο Ηραίον, το οποίο είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός.

Η Σάμος είναι ένα νησί που σας παρέχει είτε ήσυχες οικογενειακές διακοπές είτε χαλαρωτικές διακοπές γεμάτες ξεκούραση είτε περιπετειώδες διακοπές. Είναι ένας παράδεισος για περιπετειώδεις τύπους ειδικότερα για ορειβάτες καθώς υπάρχουν ευκαιρίες για να ευχαριστηθεί αυτή τη δραστηριότητα σε όλο το νησί.

Το καλύτερο μέρος για να πάτε είναι στη δυτική πλευρά, όπου μπορείτε να βρείτε την οροσειρά Κέρκης. Η ψηλότερη κορυφή είναι Βίγλας, ο οποίος είναι 4.700 πόδια υψηλό και είναι η υψηλότερη κορυφή στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Σάμος είναι γνωστή και για μια άλλη δραστηριότητα, τη σπηλαιολογία. Κάποτε υπήρχαν περισσότερα από 70 σπήλαια στο νησί, ορισμένες από αυτές έχουν πλέον φύγει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές σπηλιές για να εξερευνήσετε. Αν είστε ένας έμπειρος σπηλαιολόγος απλά ρωτήστε οποιονδήποτε από τους ντόπιους και θα σας δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια υπάρχουν εκδρομές που μπορείτε να συμμετάσχετε για να επισκεφθείτε απλά τα διάφορα σπήλαια. Ένα από τα πιο επικίνδυνα, αλλά περιπετειώδη πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σάμο είναι να επισκεφθείτε τους καταρράκτες στο Ποτάμι(Καρλόβασι). Φαίνεται απλό για να περπατήσετε κατά μήκος της διαδρομής από την παραλία Ποτάμι, αλλά περίπου 500 μέτρα κατά μήκος της διαδρομής θα πρέπει να περάσετε μέσα από το νερό. Είναι αρκετά ρηχά αλλά το έδαφος κάτω από τα πόδια σας είναι ελώδης και θα συναντήσετε ολισθηρούς βράχους έτσι είναι καλύτερο να φορέσει κανείς παπούτσια αλλά αξίζει όταν φτάσετε στο υπέροχο καταρράκτη.

Υπάρχουν ατελείωτες ευκαιρίες για να διασκεδάσετε και να ζήσετε την περιπέτεια στη Σάμο, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ που μπορείτε να πάρετε μέρος. Η κατάδυση είναι δημοφιλής στο Αιγαίο αφού διαθέτει υπέροχους υποβρύχιους χώρους. Αν προτιμάτε να μείνετε πάνω από το νερό, μπορείτε να πλεύσετε το γύρο του νησιού, να κάνετε θαλάσσιο καγιάκ, windsurf ή kitesurf. Η Σάμος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για windsurfing λόγω των καλοκαιρινών μελτεμιών. Υπάρχει ένα μεγάλο κέντρο windsurfing στο Κοκκάρι, στη βόρεια ακτή του νησιού, όπου ο άνεμος φυσάει από την αριστερή πλευρά της ακτής όπου θα βρείτε απαραίτητες συνθήκες για free-ride.